Porttiohjaus Inteno FG500-päätelaitteella

Tässä ohjeessa kerrotaan, kuinka tehdään porttiohjaus (port forwarding) Inteno FG500 -päätelaitteella. Porttiohjausta tarvitaan esimerkiksi silloin, kun IP-kameran kuvaa halutaan nähdä lähiverkon ulkopuolelta.

Huom. Mikäli päätelaitteeseen tehdään tehdasasetusten palautus, tehdyt porttiohjausasetukset nollautuvat ja ne on tehtävä uudestaan.

Porttiohjauksen konfigurointi

Porttiohjauksen konfigurointi aloitetaan kirjautumalla päätelaitteen hallintapaneeliin. Selaimen otsikkoriville kirjoitetaan IP-osoite 192.168.1.1 ja sisään hallintapaneeliin pääsee kirjautumalla käyttäjänimellä ”admin” ja salasanalla ”admin”.

Porttiohjauksen pääsee määrittämään valitsemalla hallintapaneelin vasemman reunan valikkorivistä ”Advanced Setup” ja tämän jälkeen avautuvasta valikosta ”NAT”. Oheisessa kuvassa on näkymä NAT-valikosta. Uuden porttiohjauksen tekeminen aloitetaan valitsemalla ”Add”.

Uuden porttiohjauksen tiedot voidaan syöttää avautuvaan lomakkeeseen.

”Custom Service” -kohta valitaan aktiiviseksi ja tähän kirjoitetaan jokin tunniste (esimerkiksi laitteen nimi), jotta on helpompi tunnistaa mitä laitetta porttiohjaus koskee.

”Server IP Address” -kohtaan laitetaan laitteen sisäverkon IP-osoite.

Huom. IP-osoitteen on hyvä olla kiinteä jolloin laite ei hae IP-osoitetta reitittimeltä, vaan käyttää aina samaa osoitetta. Yleensä kiinteän osoitteen voi määrittää laitteen omalla hallintaohjelmalla. Kiinteää IP-osoitetta laittaessa kannattaa huomioida sisäverkon muut laitteet ja tarkistaa, ettei laitteelle nyt antamasi osoite ole jo muilla laitteilla käytössä. Käytettäessä laitteen omaa hallintaohjelmaa todennäköisesti laitteella pitää määrittää myös yhdyskäytävä (Gateway). Yhdyskäytävänä voidaan käyttää päätelaitteen LAN-osoitetta (oletuksena: 192.168.1.1).

”External Port Start” ja ”External Port End” -kohtiin valitaan ulkoverkon portti väliltä 8080-8090.

Protokolla (”Protocol”) -kohtaan valitaan ”TCP/UDP”.

”Internal Port Start” ja ”Internal Port End” -kohtiin syötetään sisäverkon portti, jota laite käyttää. Laitteen käyttämät portit voidaan tarkistaa käyttöohjeesta tai laitteen omien hallintaohjelmien avulla.

Huom. Inteno FG500 -päätelaitteessa ”Internal Port End” -kohtaa ei voi suoraan itse vaihtaa, vaan siihen päivittyy automaattisesti sama porttitieto kuin kohdissa ”External Port End” tai ”Internal Port Start” riippuen siitä, kumpaa porttitietoa muokataan jälkimmäisenä. Eli jos ”Internal Port Start” -kohtaan tulee portti 80 ja sama portti halutaan myös ”Internal Port End” -kenttään, voidaan tämä tehdä siten, että muokataan viimeisenä ”Internal Port Start” -kohtaa ja sama tieto päivittyy myös ”Internal Port End” -kohtaan valitsemalla jokin toinen kenttä aktiiviseksi.

Asetukset tallennetaan valitsemalla ”Apply/Save”.

Porttiohjauksen jälkeen laite toimii ulkoverkossa. Verkon IP-osoitteen voi selvittää menemällä samassa verkossa olevalla tietokoneella esimerkiksi sivulle whatismyip.com (palvelu näyttää heti IPosoitteen). Laitetta voidaan hallita etänä laittamalla selaimeen verkon IP-osoitteen ja lisäämällä sen perään kaksoispisteen jälkeen valittu portti (esimerkiksi 11.22.33.44:8080).

Seuraavalla sivulla olevan kuvan esimerkissä kamera käyttää sisäverkon porttia 80 ja se ohjataan ulkoverkon porttiin 8080. Kameralle on asetettu kiinteä osoite 192.168.1.3.