Porttiohjaus Genexis Platinum-sarjan päätelaitteella

Tässä ohjeessa kerrotaan, kuinka tehdään porttiohjaus (port forwarding) Genexis Platinum-sarjan päätelaitteella. Porttiohjausta tarvitaan esimerkiksi silloin, kun IP-kameran kuvaa halutaan nähdä lähiverkon ulkopuolelta.

Huom. Mikäli päätelaitteeseen tehdään tehdasasetusten palautus, tehdyt porttiohjausasetukset nollautuvat ja ne on tehtävä uudestaan.

Porttiohjauksen konfigurointi

Porttiohjauksen konfigurointi aloitetaan kirjautumalla päätelaitteen hallintapaneeliin. Selaimen otsikkoriville kirjoitetaan IP-osoite 192.168.1.254 ja sisään hallintapaneeliin pääsee kirjautumalla käyttäjänimellä ”admin” ja salasanalla ”admin”.

Porttiohjauksen pääsee määrittämään valitsemalla hallintapaneelin valikkorivistä ”Network” ja tämän jälkeen avautuvasta valikosta ”Port Forward”.

Oheisessa kuvassa on näkymä Port Forward -valikosta. Uuden porttiohjauksen tekeminen aloitetaan valitsemalla ”Add New Rule”.

Avautuvalle lomakkeelle voidaan tämän jälkeen syöttää porttiohjauksen vaatimat tiedot.

”Service Name” -kohtaan voidaan kirjoittaa jokin tunniste (esimerkiksi laitteen nimi), jotta on helpompi tunnistaa mitä laitetta porttiohjaus koskee.

Ulkoverkon porttiin (”Public Ports”) valitaan portti väliltä 8080-8090.

”Local IP Address” -kohtaan laitetaan laitteen sisäverkon IP-osoite.

Huom. IP-osoitteen on hyvä olla kiinteä jolloin laite ei hae IP-osoitetta reitittimeltä, vaan käyttää aina samaa osoitetta. Yleensä kiinteän osoitteen voi määrittää laitteen omalla hallintaohjelmalla. Kiinteää IP-osoitetta laittaessa kannattaa huomioida sisäverkon muut laitteet ja tarkistaa, ettei laitteelle nyt antamasi osoite ole jo muilla laitteilla käytössä. Käytettäessä laitteen omaa hallintaohjelmaa todennäköisesti laitteella pitää määrittää myös yhdyskäytävä (Gateway). Yhdyskäytävänä voidaan käyttää päätelaitteen LAN-osoitetta (oletuksena: 192.168.1.254).

Sisäverkon portin (”Local ports”) kohdalle syötetään portti, jota laite käyttää. Laitteen käyttämät portit voidaan tarkistaa käyttöohjeesta tai laitteen omien hallintaohjelmien avulla.

Protokolla (”Protocol”) -kohtaan valitaan ”Both”.

Asetukset tallennetaan valitsemalla ”Save New Rule”.

Porttiohjauksen jälkeen laite toimii ulkoverkossa. Verkon IP-osoitteen voi selvittää menemällä samassa verkossa olevalla tietokoneella esimerkiksi sivulle whatismyip.com (palvelu näyttää heti IPosoitteen). Laitetta voidaan hallita etänä laittamalla selaimeen verkon IP-osoitteen ja lisäämällä sen perään kaksoispisteen jälkeen valittu portti (esimerkiksi 11.22.33.44:8080).

Alla olevan kuvan esimerkissä kamera käyttää sisäverkon porttia 80 ja se ohjataan ulkoverkon porttiin 8081. Kameralle on asetettu kiinteä osoite 192.168.1.100.